ZUIVEL IN EEN GEZONDE VOEDING

Gezonde voeding bestaat uit voldoende basisvoedingsmiddelen zoals groente, fruit, vis, brood, vlees, vis, oliën en zuivel. Deze producten leveren alle voedingsstoffen die je lichaam elke dag nodig heeft. Zo is zuivel niet alleen lekker maar het levert ook een grote bijdrage aan de inname van onmisbare stoffen als proteïne en calcium. Calcium is goed voor je botten en proteïne draagt bij aan groei en onderhoud van je spieren.

Zuivel is in Nederland onderdeel van de Schijf van Vijf van Het Voedingscentrum. Aanbevolen wordt om elke dag twee tot drie porties melk, melkproducten of kaas te nemen (450ml). Een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.

Melk; van gras tot glas

Overal in het land wordt de rauwe melk van de koe binnen enkele dagen opgehaald bij de boerderij en gaat dan naar één van de productielocaties van FrieslandCampina. Hier ondergaat de melk een aantal bewerkingsstappen zoals standaardisatie (hoeveelheid vet aanpassen) en verhitting (voor langere houdbaarheid). Door het proces worden de houdbaarheid en kwaliteit van de melk gegarandeerd en blijven de voedingsstoffen in de melk zo goed mogelijk bewaard.

Hoe wordt yoghurt gemaakt?

Yoghurt is een gefermenteerd product dat bestaat uit melk en melkzuurbacteriën. De melkzuurbacteriën zetten de melksuikers om in onder andere melkzuur. Yoghurt wordt gemaakt van melk en een mengsel van twee soorten melkzuurbacteriën, de zogenaamde yoghurtcultuur. Aan de gepasteuriseerde melk wordt op 30 à 45°C de yoghurtcultuur toegevoegd. Door alles constant op temperatuur te houden, kan de yoghurtcultuur optimaal haar werk doen. Na 4 tot 16 uur (afhankelijk van de temperatuur en gebruikte yoghurtcultuur) wordt de yoghurt afgekoeld en is het klaar voor consumptie.